tiistaina, huhtikuuta 04, 2006

Blurb, Blookerit

Mielenkiintoinen kehityssuunta: internet- blogeista on alettu jo julkaista"ihan oikeita kirjoja", ja tottahan sellainen poikii myös omat kirjallisuuspalkinnotkin.

The Lulu Blooker Prize mainostaa olevansa ensimmäinen "blookseille" omistettu palkinto, joka jakaantuu kolmeen kategoriaan: fiction, non-fiction ja comics. Tänä vuonna voittajaksi valittiin Julie Powellin Julie & Julia, 365 days, 524 recipes, 1 tiny apartment kitchen, jossa kolmekymppinen newyorkilaisnainen raportoi kokemuksistaan kokata kaikki 524 reseptiä Julia Child-nimisen naisen kirjasta Mastering the Arts of French Cooking. Ja kirja on myynyt yli 100 000 kpl. Tottahan se täytyi käydä tsekkaamassa.

Moisen Blooker-palkinnon etuhan on nimittäin siinä, että peruskässäri, eli blogi on useimmiten yhä netissä. Näin on myös Julien blogin kohdalla, viimeinen merkintä on elokuulta 2004, varsin yllättäväkin sellainen. Mutta päästäkseen loppuun on aloitettava alusta, mikä kirjan ollessa kyseessä on helppoa, mutta blogia lukiessa tuntuu kuin kelaisi videonauhaa taaksepäin.
Mikä sitten mahtaa olla blogikirjojen tulevaisuus? Joudummeko joskus kärsimään pääministerin tekstarivuodatuksista kovakantisena painoksena?

4 kommenttia:

jonas kirjoitti...

Jopas on kirjanteko muuttunut mustekynien aikakaudesta. Vähän haiskahtaa, että oma viisitoista minuuttia on saatava keinolla millä hyvänsä.

"A blook is a book with content that was developed in a significant way from material originally presented on a blog, web-comic or other website. This material includes the website's characters, themes, ideas or outline that ends up getting published as a printed book."

Tekstarikirjaa ei siis toistaiseksi ole näköpiirissä. Ellei sitten joku julkaise niitä netissä tai sitten blook-käsitettä muokataan ajan myötä sisältämään kaiken sähköisen kanssakäynnin kirjaamisen kansiin.

Aika näyttää.

laurabee kirjoitti...

Aattelin lähinnä Vanhasen vuodatuksia blogissaan äskettäin syntyneestä tekstarikohusta. Julkaistiinhan Kekkosen päiväkirjatkin :D

jonas kirjoitti...

Okej, en ole seurannut niin tiiviisti Masan blogia, jotta olisin tuon tiennyt. Silly me.

Täytyy löytää joku tulevaisuuden wannabe-Juhani Suomi, joka alkaa julkaista tulikuumaa Vanhas-tutkimusta tulevaisuudessa. Maalaisliittolaisia molemmat.

Odotan mielenkiinnolla tulevaa Historikerstreitia Vanhasen päiväkirjoista.

Saatan tosin olla aika vanha mies silloin. :D

jonas kirjoitti...

Tuo Raed-blogi vaikuttaa mielenkiintoiselta. Odotan mielenkiinnolla, Jari, sinun analyysia aiheesta.

Täällä hallitus on viimein tullut järkiinsä. Ehkä pööpeli alkaa vähitellen rauhoittua ja yliopistotkin aukeavat - kahden viikon pääsiäisloman jälkeen.