perjantaina, huhtikuuta 28, 2006

A. O. Karjalainen

Esseen kirjoitustohinassa päätäni alkoi vaivaamaan eräs kysymys. Miksi englantilaiset tutkijat eivät halua väen vängälläkään paljastaa omia etunimiään? Heistä on paljon hienompaa kirjata nimensä muotoon A. J. P. Taylor tai T. O. Lloyd ja sitten vaan kruunataan nimi tittelillä Professor, University of Cambridge tai Professor at the University of Oxford. Ja kun opiskelijapolo yrittää löytää tuplavahvuisten kakkuloiden kanssa, mistä se aaaa jii pee oikein tulee, niin ei vaan löydy. Unfortunately. Tee peekään ei taida tässä tapauksessa tarkoittaa tiukkapipoa tai sitä hiukan härskimpää vaihtoehtoa. On sitä outoja asioita maailma pullollaan.

Ihmettelee
A. O. Karjalainen
Tarjoilija, Turku

4 kommenttia:

laurabee kirjoitti...

Suomalaiset puolestaan tuntuvat olevan kiinnostuneita ennemminkin toisten nimiensä peittelystä, kuten Risto E.J. Penttilä tai Timo K. Mukka. Vielä turhamaisempaa...

jonas kirjoitti...

Turhin lienee kaikista kuitenkin Timo T.A. Mikkonen.

Simpsoneissa Homer J. Simpsonin J. on niinkin kekseliäs kuin Jay.

Akateeminen maailma on tapaus sinänsä. Kun ei enää osata muuten erottautua (laadukkaammalla tutkimuksella), kikkaillaan nimillä.

Kirsi-Maria kirjoitti...

Tuomas M.S. Lehtonen. Keskiajan tutkijakos hän oli? Hmph.

Minusta olisi kyllä kamalan kiva, jos nimillä ei KIKKAILTAISI vaan esimerkiksi leikittäisiin, säädettäisiin, pelattaisiin, näprättäisiin, tehtäisiin pkele ihan mitä muuta vaan muttei käytettäisi mun nimeä verbinä. (Isä tosin väittää että mun lempinimellä ja kikkailulla oli alunperin joku yhteys. Tiedä häntä.) Jostain syystä se tuntuu selkärangassa aina ikävältä, vaikka ei tarkoitakaan mitään härskiä, onneksi.

Joskus nimen lyhennykseen voi olla hölmöjäkin syitä: Potterin kirjoittaja Jane Kathleen Rowling julkaisi kirjansa J.K.Rowlingina, koska hänen sukupuoltaan ei haluttu korostaa. Kustantaja pelkäsi, etteivät pojat lue kirjaa joka on naisen kirjoittama...

Yhdysnimestä ei saa mitään hauskaa sopivaa nimilyhennettä, harmillista. Voisin tietty kirjoittaa tulevat häikäisevät tutkimukseni nimellä K.M.Hytönen. Pah, tylsää. Mieluummin viittaan Joonaksen kommenttiin ja yritän päteä laadukkaammalla työllä. Katotaan kuinka käy sitten aikanaan. :)

Aku kirjoitti...

Nyt mä löysin parhaan: William A. Williams, uusvasemmistolainen älykkö ;)