lauantaina, huhtikuuta 15, 2006

Globalisaatiota ja lukukausimaksuja

Pääsiäisen ilouutinen putoaa tällä kertaa Metsäteollisuus ry:n puheenjohtaja Anne Brunilan suusta(1), kuten Yleisradio verkkouutisessaan kertoo(2) :

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Anne Brunila vaatii marginaaliveron laskemista.

Aanulehden ja Turun Sanomien haastattelema Brunila ehdottaa, että korkein marginaaliveroprosentti olisi 50, kun nyt se on 57. Brunilan mukaan verotuksen tulee tukea osaamista.

Lisäksi Brunila pitää mahdollisena, että yliopistoihin tulisi lukukausimaksut. Samalla tulisi kuitenkin luoda kattava stipendijärjestelmä, ettei raha olisi este lahjakkaalle opiskelijalle hän sanoo. Brunilan mukaan Suomessa on tällä hetkellä liikaa ammattikorkeakouluja.

Brunila oli vuonna 2004 vetämässä globalisaatiotyöryhmää. Hänen mukaansa työryhmän tekemät lukuisat ehdotukset eivät ole vielä edenneet kovinkaan paljon.

YLE24, STT
(3)


Joten hyvin on taas pullat uunissa - lukukausimaksut pelastavat homman (koska niillähän maksettaisiin ainakin ilmaiset kopsut kaikista prosepapereista - tai voitaisiin vaikka hankkia kaksi tenttikirjaa yhden sijaan). Yhteiskunnallinen visio on selvä - verotuksen tulee tukea osaamista ja lukukausimaksujen tulee tukea oppimista. Näin se käy.

Allekirjoittaneen mukaan Suomessa on tällä hetkellä liikaa Bruniloita ja ehdotankin ratkaisuksi Bruniloille lukukausimaksuja. Samalla tosin olisi luotava kattava stipendijärjestelmä, joka varmistaisi ettei raha olisi este lahjakkaille Bruniloille.

---

(1) - Ilmaisulla saattanee olla raamatullisiakin ulottuvuuksia.
(2) - Turkulaista valtamediaa seuraavat tietänevät aiheesta tarkemmin - myös Aanulehti [sic] taitaa kertoa asiasta.
(3) - http://www.yle.fi/uutiset/vasen/id32329.html

1 kommentti:

laurabee kirjoitti...

Kannatan allekirjoittanutta!