torstaina, maaliskuuta 02, 2006

Jättimäistä

Kirjaston hyllystä osui käteeni Jättiläinen -leffa, ja vaikka yhteisiltamaa ei saatu aikaan, katsoin rainan viime viikonloppuna. Ja vieläkin pyörii päässä, hassua kyllä. Kesto kolme tuntia ja risat, valmistunut vuonna 1956, sukutarina Texasista. Ei kuulosta järin kiinnostavalta, mutta yllätyin. Aika paljon samoilla linjoilla olen kuin leffatykin arvostelija.

Olen nähnyt Jättiläisen joskus aikoja sitten, ja ainut mielikuvani siitä liittyi James Deaniin öljyä päällään. Minulle tuli ihan uutena juttuna, kuinka voimakkaasti rasismin vastainen leffan sanoma oli. Ja se tehtiin hyvinkin selväksi. Ekstroja sisältävä toinen levy sisälsi mainospuhetta siitä, kuinka Jättiläinen oli merkitsi samaa Texasille kuin Tuulen viemää Georgialle tai Atlantalle. Eli rasismin esittelystä eivät kaikki aikanaan tykänneet, mutta leffa oli paikallaan.

James Deanistahan Jättiläinen yleensä muistetaan, mutta enemmän se kyllä minusta oli Elisabeth Taylorin ja Rock Hudsonin elokuva. Ei sillä etteikö Deanin näyttelisi hyvin, tietty. Samalla leffa osoittaa, miten maskeeraus on tullut harppauksen eteenpäin viidessäkymmenessä vuodessa: lopussa päähenkilöt ovat eläkeiässä, ja kaikkien naamat on harmaat. :)

Muttamutta, kun joskus jatketaan Deanin leffojen katselua, niin olen ehdottomasti mukana myös Jättiläisessä, vaikka nyt jo varastin ja katsoin etukäteen. Ja sitten on vielä se Eedenistä itään... Oi voi, kivaa tiedossa. Tarkistin muuten ja kaikki Deanit löytyy myös naapuriMakuunista. Hyvähyvä.

4 kommenttia:

laurabee kirjoitti...

No sehän vaan passaa, voisinkin sopia jonkun mukavan illan elokuvatuokiolle. Muistaakseni olen nähnyt Eedenistä itään ja se on kyllä hyvä. Ja seuravaaksi sitten jotain muuta oldschool-kamaa, ehdotuksia? :)

laurabee kirjoitti...

Niinjoo, tällä kertaa en hyväksy vastaukseksi Tuulen viemää :P

Kirsi-Maria kirjoitti...

Miten olisi joku tai joitain Marilyn Monroen leffoja? Tai ajankohtaisesti Linnut, heh heh...

Näin äsken Tuulen viemäästä neljän dvd:n spessueditionin. Neljä levyä, huippua. Mun versiossa on vain kaksi. :) Mutta joo, ei tartte palata siihen enää, ymmärrän kyllä kaiken vaahtoamisen jälkeen, hih!

laurabee kirjoitti...

Uu, Piukat paikat, hyvä idea... Tai vihdoin se Casablanca. Nyt on kyl tullu ihan kivasti kaikkia vanhoja leffoja dvd:lle, ihan eri tavalla kun vielä vuos pari sitten.